Je eigen ruimte

Ik geef sinds 2004 schildercursussen en het 'Universum' heeft keer op keer gezorgd voor continuïteit daarin. Iedere keer wanneer op een locatie de cursus geen doorgang meer kon vinden, werd me weer een andere plek aangeboden. Het werd me op een gegeven moment duidelijk dat creativiteit voor mij geen hobby meer kon zijn en dat de waarde van creativiteit naar buiten gebracht mocht worden. Creativiteit verbindt ons met onze ziel dus hoe kan het zo zijn dat we er soms zo weinig aandacht aan besteden? We hebben wel tijd en geld over voor verre vakanties (soms een vlucht van ons zelf en ons dagelijks leven?) en het verzuipen in de materie maar we spenderen te weinig tijd aan het voeden van wie we werkelijk zijn. De ziel in zijn puurste vorm is creatief, dus niet creatief zijn is een nogal ziel-loos bestaan leiden.

Tijd en ruimte indelen in je leven, en als het moet ook letterlijk een ruimte reserveren in je huis voor creativiteit, is een must als je het mij vraagt. En het maakt niet uit wat het is al stapel je dode muizen op elkaar of maak je van gesmolten Lego-blokjes een voetbal. Als dat is waar je passie ligt dan klopt het (maar je kunt natuurlijk ook creatief je kinderen opvoeden, of koken of je zaak runnen).

Ik hoor van veel cursisten dat als ze geen creatieve plek hebben ze ook niet zo snel beginnen. Dus mijn advies: reserveer een kamer voor creativiteit of een hoek in de kamer waar het gros al klaarstaat zodat je snel kunt beginnen. In mijn geval misschien wat extreem want, zoals onder te zien; ik heb geen huiskamer meer alleen een atelier. Maar ja, mijn gevoel zei dat het zo moest en ik heb er geen seconde spijt van!

Atelier2 mailchimpAtelier mailchimp

Tips & Tricks

Voor schilderen geldt natuurlijk dat als je een ruimte kiest het licht uit het noorden het beste is. Dit komt omdat dit licht over de gehele dag min of meer hetzelfde blijft. Natuurlijk licht geeft ook het beste weer hoe kleuren er echt uitzien maar je kunt natuurlijk ook een daglicht lamp aanschaffen. Er zijn staande lampen, voor aan de ezel en daglicht tl's. Overigens heeft olieverf het ultraviolette deel van daglicht nodig om te drogen dus voor een goede droging zet ik mijn schilderijen altijd in voldoende daglicht.

blog comments powered by Disqus