Links en rechts

Eerder dit jaar schreef ik een stukje over balans en disbalans in mijn nieuwsbrief. Dit keer wil ik het over de balans hebben tussen linker-en rechterhersenhelft, oftewel structuur versus intuïtie. Vooral bij het schilderen van abstract werk gebruiken we alle twee de delen: met links passen we techniek toe en rechts voedt de creativiteit. Bij Flowpainting is de techniek van belang om de verf op een intuïtieve manier de kunnen laten stromen op je eigen creatieve wijze. Het schilderen helpt je om beide hersenhelften te gebruiken en in balans te houden. Wanneer we in ons dagelijks leven een intuïtieve inval hebben, hebben we ook een techniek of aardse structuur nodig om deze in te gieten. Daarom loont het om bij bv. het schilderen door herhaling de techniek goed in de vingers te krijgen zodat je zo nauwkeurig mogelijk wat je intuïtief voelt kunt uitdrukken in de stof.
Voor een heel intuïtief, rechterhersenhelft persoon is het niet altijd even makkelijk om wat er intern gevoeld wordt adequaat in deze aardse dimensie uit te drukken. Deze maatschappij reageert vaak afwijzend tegenover de intuïtie omdat zij gebaseerd is op de structuur van de linkerhersenhelft. Voor hun is het dan ook belangrijk een aardse structuur te vinden die is afgestemd op hun intuïtie (de twee hersenhelften die samenwerken) i.p.v. een maatschappelijke structuur die nergens op is afgestemd. De linkerhersenhelft dient namelijk in dienst te staan van de rechterhersenhelft en niet geïsoleerd te opereren; zo kunnen we bv. de energie die we voelen uit andere dimensies (intuïtie) aarden via een boom (techniek), energie die we overnemen van andere mensen of apparaten (empathie/gevoel) zuiveren door de juiste oefening (techniek).
Wanneer we als maatschappij ons niet dienstbaar op gaan stellen richting de intuïtie, worden veel mensen onterecht als adhd, autist of gewoonweg gek bestempeld. Ikzelf ben de laatste maanden met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik meer had kunnen doen om de juiste aardse manier te vinden om hier lichamelijk in deze dimensie goed te kunnen functioneren. Om beter alle energieën die ik overneem te zuiveren en te kanaliseren. Mijn lichaam hapert nu maar net als bij het schilderen wordt iedere probleem omgezet in schoonheid wanneer de oplossing zich aandient.
DSC00915Foto Leny2
DSC00927

Tips&Tricks

Om bij het thema te blijven van techniek versus creativiteit wil ik het deze keer hebben over 'materialen'. Regelmatig zie ik mijn cursisten worstelen met het grote aanbod aan kunstenaarsmaterialen van tegenwoordig. Als creatieve geest wil je vaak nieuwe materialen proberen. En dit is natuurlijk ook boeiend zeker ook omdat er steeds meer materialen op de markt komen die de grens verleggen van wat mogelijk is. Zo heb je transparante en zwarte gesso en zelfs een primer waarmee je kunt aquarelleren met aquarelverf op echt doek! Je hebt een heel scala aan structuurpasta's en natuurlijk super veel verf-mediums. Maar als de nadruk te veel op creativiteit ligt en te weinig op techniek dan sluipt het 'gevaar' er in dat mogelijkheden van de materialen niet genoeg worden uitgediept. Dan gebruik je ze al snel zoals iedereen dat doet. Wanneer je dieper in de materialen duikt, dan ontvouwen zich nieuwe creatieve mogelijkheden die je van tevoren vaak niet voor mogelijk hield. Zelf deze mogelijkheden ontdekken is niet alleen leuk maar geven je kunst ook een individuele twist!


blog comments powered by Disqus