Cursus

Signalen

Lamat mailchimp Eerder dit jaar kreeg ik van een cursiste een tas met hele interessante materialen. Het waren materialen van het merk Powertex. Daarnaast zaten er twee mini-doekjes bij waar het materiaal op aan was aangebracht. Ik was meteen gefascineerd maar besloot de doekjes in mijn atelier neer te leggen en de rest van de materialen op te bergen. Maar de doekjes bleven me trekken en de 'Stone Art’ effecten die ze lieten zien bleven me boeien. Langzaam groeide het idee om weer met aardse materialen te gaan werken, iets wat ik heel wat jaren geleden vaak deed: ik werkte veel met serpentijn-en speksteenpoeder, klei en structuurpasta; allen uiteraard in combinatie met de flow van het water (zie boven).

Ik had bewust de materialen die ik had gekregen een tijd gelaten voor wat het was omdat ik eerst wilde voelen of het iets voor mij was. Als mens komt er veel op je af qua info en ook in de schildersmaterialen kun je verzuipen. Als creatieve ziel blijft het belangrijk open te blijven voor hetgeen jouw eigen hogere intelligentie je aanbiedt. Ik heb vaak het gevoel dat ik iets niet zelf verzin maar vooral als een kanaal dien. Hier een aantal tips om te herkennen of 'iets' voor jou bedoeld is:

  • vaak komt het onverwachts als je er niet mee bezig bent; je hebt dus niet hoeven zoeken!
  • hoe voelt het ontwerp aan van bv. een website, verpakking of materiaal? Als je er geen 'klik' mee hebt kun je het laten voor wat het is.
  • zijn er andere 'toevalligheden' rondom hetgeen je overweegt of is aangeboden, zoals: je ziet de kleur van het product of bedrijf in een keer overal. Of: mensen beginnen uit zichzelf over het onderwerp tegen je te praten.
  • Hetgeen je is aangeboden spreekt je op meerdere niveaus aan: bij nader onderzoek is het product niet alleen fijn in gebruik, maar ook milieuvriendelijk en erg licht van gewicht zoals bij Stone Art en Powertex het geval blijkt te zijn. Helemaal op maat dus voor mij....

Nu ik met de Stone Art heb gewerkt en zeer enthousiast ben, heb ik besloten weer cursussen te geven in schilderen met materie. Ik hou er zelf van als een soortgelijk schilderij de volgende eigenschappen bezit: het combineert verschillende materialen en vormt toch een eenheid, er is een zekere gelaagdheid aanwezig en er dient een duidelijke afdruk/eigenheid van de maker te zien zijn (dit kan bv. een zelf ontworpen of uitgekozen symbool zijn zoals het Maya-zegel van bovenstaand schilderij maar kan natuurlijk ook puur abstract blijven en tot uiting komen in eigen vormen, kleuren en texturen) .

Wil je meer info over de opbouw van deze cursus? Stuur me dan even een mailtje
.

steen smaragd mailchimpStone Art mailchimp
Een fictief stukje steen van smaragdgroen en zilver

Tips&Tricks

Wanneer ik met verschillende structuren werk gebruik ik andere verfsoorten dan olieverf, meestal acrylverf, plakkaatverf en pigmenten. Eventueel werk ik dit af met nog een laagje olieverf. Om de olieverf goed te laten hechten kun je transparante gesso gebruiken van bv. Liquitex die je met een roller over de verfsoorten er onder, aanbrengt. De niet-olieverfsoorten meng ik eerst met een acrylmedium (vloeibaar dus geen gel of iets anders) en vervolgens met water totdat het de juiste dikte heeft bereikt om het te kunnen laten vloeien. Het medium is belangrijk om er voor te zorgen dat de verf goed hecht aan het doek. Ook de pigmenten kunnen met het medium gemengd worden. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe sterk de kleur wordt van je (water)verf. Wil je bv. iets zwaars zoals een stuk steen op het doek plakken? Dan werkt een standaard acrylgel heel goed omdat deze ook goed als lijm dienst doet.


Murielle af mailchimp Marieke mailchimp 17.57.53

Muriëlle’s Magic & Marieke’s Universal Solar Seal


Comments

Creatief verstillen in de flow

Een wens die ik al langer koester is om in lesvorm het schilderen te combineren met inzichten rondom persoonlijke en spirituele groei. In juli en augustus zal ik samen met Eliane Kunnen (Bewustzijns-en Loopbaancoach/Trainer Levenskunst) in de prachtige tuin van Sabine Berghs (mede-organisator/coördinator) een drietal workshops geven. Onder leiding van Eliane zullen we d.m.v. verschillende technieken ontdekken wat bij ieder van de deelnemers een thema is wat op dat moment actueel blijkt te zijn. Met dit thema in ons achterhoofd gaan we daarna schilderen waarbij we kijken hoe dit zich uit en evolueert gedurende een maand tijd waarin de drie lessen plaatsvinden. Een aantal aspecten zijn daarbij interessant:

-Evolueert het thema verder in een nieuwe richting?
-Hoe uit zich het thema in het schilderproces en in het schilderij zelf?
-Wat is er aan Zelf-kennis opgedaan aan het einde van deze verstillende, creatieve rit?

De reeks workshops vinden plaats in het Belgische Overpelt in een hele grote tuin waar, naast heel veel leven, tal van mooie plekjes zijn om in stilte te werken. Er zijn nog een vier plaatsen beschikbaar (max. 8 deelnemers), dus bij interesse ben er snel bij. Data, prijs enz. zie
cursus.

IMG-20170616-WA0002IMG-20170613-WA0024IMG-20170613-WA0037IMG-20170616-WA0013IMG-20170616-WA0003


Comments

Schilderen is je leven in het klein

Stroming van energie is zó belangrijk. Wanneer onze energie vastzit wordt dat weerspiegelt door ons dagelijks leven dat vast zit. Wanneer het leven een sleur wordt, wordt het tijd de levensenergie een impuls te geven. Bij veel cursisten die bij mij komen is dat al aan het gebeuren (door natuurlijke evolutie) maar dient er eerst nog controle losgelaten te worden om deze stroom goed op gang te laten komen. De controle is als een rotsblok dat de stroom blokkeert. Maar met het loslaten van controle ontstaat ook de angst voor fouten. Wat als het schilderij mislukt? Of in ons dagelijks leven: wat als ik de verkeerde beslissing maak? Kan ik mijn gevoel wel vertrouwen? Laat ik eerst nog even nadenken. Creatief bezig zijn biedt ons de kans om gevoelsmatige keuzes te maken en te ontdekken dat deze blijken te kloppen voor ons. Als we dat met schilderen kunnen dan kunnen we ook in ons dagelijks leven meer gaan vertrouwen op ons gevoel. En ook zien dat het daar uiteindelijk klopt!


Deze zomer gaan we weer flow-en tijdens de minicursus. In september start ook de volledige cursus van zes lessen weer.


DSC00644DSC00611
Comments

Bring Home the Flow

Afgelopen donderdag en de woensdag daarvoor (4&12-3) gaf ik in Bladel, het dorp waar ik opgegroeid ben, een workshop Flowpainting. Ja the flow verspreidt zich als een olievlek uit over de Kempische hei. Maar het betreft hier watervermengbare olieverf die zeer goed uit te wassen is met groene zeep! De locatie is het KBO in cultureel centrum Den Herd. Helaas beschikken zij niet over een creatieve ruimte en was het een beetje improviseren. Het stemt mij droevig dat een grote gemeente als Bladel niet over een creatieve ruimte beschikt voor haar inwoners. Weer een teken dat beleidsmakers niet zijn doordrongen van het belang van creativiteit voor de mens. In het rad van produceren en consumeren wordt de ziel nog steeds buitenspel gezet.

20150305_120635 kopie

20150305_115142 kopie
Comments

Uitleen in Weert

Sinds kort heb mijn werk weer ter uitleen aangeboden aan galerie Ton Piepers in Weert. Bij hem kun je tegen gunstige voorwaarden werk lenen en tegelijkertijd wordt het leenbedrag van de koopsom afgetrokken wanneer besloten wordt tot aanschaf over te gaan. Ik ben blij dat Ton weer heeft besloten hiermee verder te gaan en kunst op een betaalbare manier aan de man te brengen. Zie voor verdere info: Molenhof

Mijn nieuwe cursussen en mini cursussen gaan weer van start. De mini cursus bestaat uit 3 lessen. De volledige uit 6. Zie voor data: cursus.
Comments