Changing the world, one site at a time…
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
  • mail mij 0

flowpaintingart soulful insights into creativity

Schilderen in het 'nu'

El MahrousaWebsite

In de loop der jaren ben ik steeds meer vanuit het moment gaan schilderen. Voor mij is dit een van de puurste vormen om mijn ziel tot uitdrukking brengen. Het vertrouwen in je eigen technische beheersing van de materialen kan je weerhouden om om op deze vrije manier te werken. In deze nieuwsbrief tracht ik wat handreikingen te geven die dit proces kunnen vergemakkelijken.

Als je begint, begin dan niet met een idee over hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien. Het eindresultaat vormt zich vanzelf; iedere stap geeft weer richting aan de volgende enzovoort. Daarnaast loop je het risico dat het doek een lappendeken wordt van ideeën (dat is meer iets voor een paas-ei). Zelfs al zie je de eerste stappen niet terug in het eindresultaat, ze dragen er toch aan bij.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen heel het doek blauw te schilderen. Op deze manier heb je al je compositie op orde; ieder punt van het doek correspondeert namelijk met ieder ander punt op het doek, wat voor een gevoel van eenheid en harmonie zorgt (dit is misschien de simpelste vorm van compositie?). Als je vervolgens met nieuwe kleuren in het blauw gaat werken (nat-in-nat techniek) ontstaat er vorm en beweging en blijft blauw nog steeds de verbindende factor. Begin bijvoorbeeld met een donkere kleur en werk daarin nat-in-nat met een lichtere. Meng bv een nacht-blauw bestaande uit donkerblauw, paars en zwart (meng ze niet door maar met de 'franse slag'). Breng deze aan op heel het doek en schilder daar meteen wit in. De kleuren zullen allerlei verschillende mengtinten laten zien op het doek. Laat her en der het oorspronkelijke nacht-blauw intact en het gevoel van eenheid in de compositie blijft behouden.

helene-in-actie

January 2024
May 2023
December 2022
September 2022
June 2022
April 2022
December 2021
August 2021
July 2020

Via deze website worden geen gebruikersdata verhandeld met derde partijen. Persoonlijke data zoals eventueel gedeelde e-mail adressen en namen worden niet uitgewisseld met derden. Er wordt geen Google analytics gebruikt om persoonlijke data te analyseren.