Changing the world, one site at a time…
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
  • mail mij 0

flowpaintingart soulful insights into creativity

Techniek als middel

Manaslu-blog

Door veel te schilderen krijg je de techniek dusdanig onder de knie dat je alle nuances die je ziel tot uitdrukking wilt brengen, kunt tonen. Op deze manier staat dan de techniek in dienst van de ziel. Een goede techniek is niet zozeer objectief te meten: het is de beheersing van de materialen die je in staat stelt om meesterschap te bereiken; meesterschap volgens jouw eigen maatstaaf. Hoe meer meesterschap, des te meer je kunst een reflectie is van jou.
Ik merk aan mezelf dat er steeds verdere verfijning plaatsvindt in de beheersing van mijn materiaal. Er is een onophoudelijk verlangen mijn schilderijen steeds interessanter per vierkante centimeter te maken. Op deze manier wordt een schilderij steeds meer een stoffelijke uitdrukking van alle nuances van mijn ziel. Waar houdt dit op? Misschien als binnen dit medium alle voor mijn relevante mogelijkheden tot uitdrukking zijn gebracht? Dan kan ik stoppen (zoals ik met muziek heb gedaan) en wellicht dient zich dan weer een ander medium aan? Ik heb in mijn leven nooit vastgehouden aan een structuur en je weet nooit wanneer je binnen een bepaalde vorm alles hebt ontdekt waar de ziel naar verlangde...
Voorlopig blijf ik echter door kliederen (nee, ge moet er niet meer van make!) omdat er nog steeds schakeringen van mijn essentie zich in de materie willen ontvouwen.

oliemarmer-blog

Tips & Tricks: marmereffecten

In bovenstaand schilderij heb ik met paletmes verdikte verf opgezet in zowel donkerblauw als bordeauxrood. Bij beiden heb ik vervolgens een lichte kleur ingezet die voor een marmerachtig effect zorgt. Dit effect verkrijg je als de eerste, dikke laag minder vloeibaar is dan de verdunde verf die je er inbrengt (met bv een paletmes). Als je met olieverf werkt kun je dit effect verkrijgen door de verf met impasto (dikke pasta van bv. Artisan) en fast drying medium te mengen (bv. Artisan). De impasto zorgt dat het stevig blijft, een 3D-effect geeft en niet te veel uitvloeit en de fast drying medium zorg ervoor dat het toch voldoende 'nat' blijft. Breng aan met paletmes en maak dan een nieuwe kleur aan maar meng deze alleen met fast drying medium. Laat deze vanaf het paletmes in de eerste laag lopen.

In het schilderij hieronder zie je ook een soortgelijk effect maar dan met vloeibare verf in gesso. Je mengt dan eerst gesso met water tot een stroperig geheel en voegt een beetje kleur toe (bv acryl-of plakkaatverf). Giet dit over het oppervlakte van het doek. Dan neem je een niet-olieverf (bv acrylverf, plakkaatverf) en meng deze met water (of neem een vloeibare acrylverf of inkt) tot deze waterachtig is een trek met een paletmes strepen van deze verf erdoorheen. Sproei evt. met water om de verf uit te laten lopen. Je kunt ook bister gebruiken en op de gesso strooien: deze gaat vanzelf vloeien.

Samenvattend kun je stellen dat wanneer je marmer-effecten wilt verkrijgen dat de eerste of dragende laag minder vloeibaar dient te zijn dan de verf die je er in laat lopen. Experimenteer met verschillende mediums die je door de verf mengt om meer verschillende effecten te verkrijgen.

Gesso-marmer-blog


January 2024
May 2023
December 2022
September 2022
June 2022
April 2022
December 2021
August 2021
July 2020

Via deze website worden geen gebruikersdata verhandeld met derde partijen. Persoonlijke data zoals eventueel gedeelde e-mail adressen en namen worden niet uitgewisseld met derden. Er wordt geen Google analytics gebruikt om persoonlijke data te analyseren en er wordt geen gebruik gemaakt vaan cookies.